Greek

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και η χρήση του www.dropbydrop.eu συνιστούν συμφωνία με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

1.  O ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Καλούμε τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν μια διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα για εφημερίδες, με σκοπό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την προστασία του νερού, σήμερα και για τις επόμενες γενιές.

Το Νερό είναι η πολυτιμότερη πηγή ζωής. Οσοι το έχουμε, το θεωρούμε δεδομένο. Η αλλαγή αρχίζει σπίτι. Σταγόνα, σταγόνα.

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός αποτελεί μέρος  της παγκόσμιας εκστρατείας του ΟΗΕ «Το Μέλλον που Θέλουμε» (The Future We Want), που θα διαρκέσει μέχρι τη Σύνοδο του Ρίο+20 τον Ιούνιο του 2012.

Ο διαγωνισμός ζητά από επαγγελματίες και μη-επαγγελματίες από 48 Ευρωπαϊκές χώρες να σχεδιάσουν μια διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα για εφημερίδα, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν για τη σημασία της προστασίας του Νερού.

Είναι μια πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), σε συνεργασία με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), το Γραφείο της  Ύπατου Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με  την υποστήριξη του Σκανδιναβικού Συμβουλίου Υπουργών.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου 2001, Διεθνής Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και  θα ολοκληρωθεί με την τελετή βράβευσης στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2012.

Οι διαφημίσεις-κοινωνικά μηνύματα θα δημοσιευτούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και διεθνή μέσα, θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις και θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα του νερού και την αειφόρο ανάπτυξη.

Κριτική επιτροπή από ειδικούς στις γραφικές τέχνες, τη διαφήμιση, τη φωτογραφία και το περιβάλλον θα επιλέξουν τον νικητή.

1.1 Προθεσμία υποβολής

Οι  υποβολή των συμμετοχών θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα (CET) της 29ης Φεβρουαρίου 2012. Εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα γίνουν δεκτές.   Όλες οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν μέσω του διαδικτυακού τόπου www.dropbydrop.eu

1.2 Διαδικασία επιλογής

Ο διοργανωτής θα διορίσει μία πενταμελή επιτροπή προεπιλογής, που θα αποτελείται κυρίως από σχεδιαστές  και ειδικούς στο  περιβάλλον, ο ρόλος των οποίων θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι αιτήσεις πληρούν τους κανόνες που περιγράφονται στη Πρόσκληση Υποβολής Συμμετοχών. Η επιτροπή προεπιλογής θα επιλέξει τα 30 καλύτερα έργα τα οποία στη συνέχεια  υποβληθούν στη κριτική επιτροπή. Κριτική επιτροπή από διακεκριμένους ειδικούς  στη γραφιστική, τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, καθώς επίσης από ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών στην επικοινωνία και το περιβάλλον, θα αξιολογήσει τους/τις  30 φιναλίστ. Συμμετοχές που δεν τηρούν τους κανόνες, μπορεί να αποκλεισθούν από τον διαγωνισμό σύμφωνα με τη διακριτική ευχέρεια της κριτικής επιτροπής. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τελική και δεν υπάρχει δυνατότητα  προσφυγής.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

1. Mr. Jacques Séguéla; Αντιπρόεδρος του Ομίλου Διαφήμισης και Επικοινωνίας Havas

2. Ms. Catarina de Albuquerque; Ειδική Εισηγήτρια για το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο ασφαλές πόσιμο νερό και στην υγιεινή

3. Ms Connie Hedegaard; Επίτροπος της ΕΕ για την Κλιματική Δράση

4. Mr. Omar Vulpinari; Επικεφαλής της Οπτικής Επικοινωνίας της Fabrica (Benetton Group)

5. Mr. John Vidal; Συντάκτης περιβάλλοντος της εφημερίδας «Guardian»

6. Mr. Jens Assur; Σουηδός φωτογράφος

7. Ms. Ferah Perker; Γραφίστας και μέλος της Τουρκικής Εταιρείας Γραφικών Τεχνών και της Τουρκικής Εταιρείας  Δημιουργών Διαφήμισης

1.3. Βραβεία

Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο Κοπεγχάγη, στις 5 Ιουνίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Θα υπάρξουν τρία βραβεία. Το πρώτο βραβείο θα είναι χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,  χορηγία του Σκανδιναβικού Συμβουλίου που  θα δοθεί, στον νικητή που θα επιλεγεί από την κριτική επιτροπή. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εισπράξουν το χρηματικό έπαθλο, θα είναι υπεύθυνα για τις σχετικές φορολογικές συνέπειες.

Το βραβείο κατηγορίας νέων θα δοθεί από τη Fabrica (για συμμετέχοντες  μέχρι 25 ετών).

Το βραβείο κοινού,  χορηγία της Κυβέρνησης της Πορτογαλίας  θα δοθεί στη συμμετοχή που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους του κοινού.

2. ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

2.1.Συμμετοχή

Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,  Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, , Ρουμανία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία​​, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι 18 ετών και άνω.

Τα κείμενα ή τα σλόγκαν που χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες των 48 ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, όλες οι συμμετοχές πρέπει να μεταφραστούν στα αγγλικά, εφόσον είναι σε άλλη γλώσσα. Δεν θα εξετασθούν οι συμμετοχές που θα υποβληθούν χωρίς μετάφραση.

Οι εργαζόμενοι στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ και στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) καθώς και όλα τα μέλη του στενού οικογενειακού τους κύκλου, εταιρείες, ή ομάδες σχεδιασμού (σχεδιαστές με τους οποίους συνεργάζονται σε τακτική βάση) δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

2.2 Υποβολή

Όλες οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν μέσα από τον καθορισμένο διαδικτυακό τόπο. Έντυπες συμμετοχές ή συμμετοχές μέσω ταχυδρομείου δε θα γίνουν δεκτές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου 2011. Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι τα μεσάνυχτα (CET) της 29ης Φεβρουαρίου 2012. Καθυστερημένες συμμετοχές δεν θα γίνουν δεκτές.   Όλες οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν μέσω του διαδικτυακού τόπου www.dropbydrop.eu

Το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ δεν φέρει από τη πλευρά του καμία ευθύνη για καθυστερημένες συμμετοχές ή κατεστραμμένα αρχεία. Μη πλήρεις συμμετοχές ή συμμετοχές που δεν είναι σύμφωνες με τις παραπάνω τυπικές προδιαγραφές, θα απορρίπτονται αυτόματα.

Εξαιτίας του μεγάλου όγκου συμμετοχών την τελευταία στιγμή,  σας ενθαρρύνουμε να υποβάλλετε τη συμμετοχή σας πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

2.3 Τεχνικές Προδιαγραφές

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να μπαίνει  μόνο μία φορά, αλλά μπορεί να «ανεβάσει»  έως και πέντε εικόνες. Εάν έχετε παραπάνω από μία ιδέα για τον διαγωνισμό μας, μπορείτε να υποβάλλετε παραπάνω από μία συμμετοχές, αλλά με ανώτατο όριο πέντε εικόνες για κάθε διαγωνιζόμενο. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε τις παραλλαγές μιας ιδέας σε ΜΙΑ μόνο συμμετοχή. Κάθε συμμετοχή θα θεωρηθεί ως μία χωριστή συμμετοχή, έστω και αν είναι μέρος μιας σειράς.

Οι εικόνες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Σε μορφή JPEG (RGB)

Μέγιστο μέγεθος 1000x1500px σε 72 dpi

Οριζόντιος ή κάθετος προσανατολισμός

'Οριο 5 ΜΒ ανά εικόνα.

Οι φιναλίστ θα κληθούν να παράσχουν μία εικόνα υψηλής ανάλυσης (τουλάχιστον 300 dpi) στο προβλεπόμενο μέγεθος Α2 (Portrait or Landscape). Η αδυναμία αναπαραγωγής μίας εικόνας επαγγελματικής ποιότητας στο προβλεπόμενο μέγεθος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη λίστα των φιναλίστ.

Η διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα  μπορεί να περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω.

Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να περιλαμβάνουν το λογότυπο της εκστρατείας "The Future We Want: Drop by Drop". Τα λογότυπα σε διάφορες γλώσσες θα είναι διαθέσιμα στon στον διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού στα αρχικά χρώματα, σε αρνητικά και σε γκρι κλίμακα.  Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τις παραπάνω μορφές. Το λογότυπο πρέπει οπωσδήποτε να εμφανίζεται αδιαίρετο. Δεν επιτρέπεται η χρήση φίλτρων ή εφέ.  Η γραμματοσειρά, το μέγεθος και η θέση του κειμένου (στο λογότυπο) πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν. Το λογότυπο δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή τροποποιηθεί.

2.4 Πνευματικά δικαιώματα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Κάθε συμμετοχή πρέπει να είναι ένα πρωτότυπο, αδημοσίευτο έργο. Κάθε συμμετέχων είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο της διαφήμισης-κοινωνικού μηνύματος, το οποίο δεν πρέπει να περιλαμβάνει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.  Ο συμμετέχων πρέπει να έχει τα δικαιώματα για όλα τα κείμενα και τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στο υποβληθέν έργο.

Η διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα δεν πρέπει να ωφελεί συμφέροντα κάποιας εταιρείας, οργάνωσης, πολιτικής ομάδας ή επίσημης ομάδας συμφερόντων, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα λογότυπα, εμπορικά σήματα, εταιρειών,  κομμάτων ή οργανώσεων.

Η διαφήμιση δεν θα πρέπει να περιέχει γυμνό, άσεμνο ή άλλο προσβλητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Όλες οι συμμετοχές θα ελεγχθούν από τον συντονιστή του διαγωνισμού, πριν παρουσιαστούν  στον διαδικτυακό τόπο της εκστρατείας.

Δεν πρέπει να υπάρξει αναφορά της ταυτότητας σας μέσα ή πάνω στο έργο. Ωστόσο, όλες οι συμμετοχές πρέπει να συνδέονται σαφώς με τον δημιουργό τους. Εάν ένα έργο επιλεγεί στα 30 καλύτερα θα ζητηθούν τα creation credits. Τα creation credits κάθε έργου θα συμπεριληφθούν σε μελλοντικές εκθέσεις και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Οι συμμετέχοντες διατηρούν την πλήρη κυριότητα του έργου τους. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν να χορηγήσουν στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ, στους εταίρους του, στα ΜΜΕ, στα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες με τις οποίες σχετίζονται και έχουν εγκριθεί από το UNRIC, αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, χωρίς πνευματικά δικαιώματα, άδεια προκειμένου  να χρησιμοποιεί, αντιγράφει, εκθέτει, προβάλλει δημοσίως και να διανέμει την υποβληθείσα συμμετοχή τους για οποιαδήποτε δραστηριότητα διοργανώνεται από το UNRIC ή τους εταίρους του. Σε κάθε συμμετέχοντα θα δίνεται το δικαίωμα και η εγγύηση  να αναγνωρίζεται κάθε φορά που η συμμετοχή του παρουσιάζεται ή δημοσιεύεται.

Το υλικό δεν μπορεί να αναπαραχθεί για σκοπούς εμπορικού ή προσωπικού κέρδους, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο που υποδηλώνει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για προϊόντα ή δραστηριότητες μιας εμπορικής επιχείρησης. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενη κακή χρήση του υλικού, στην παραγωγή, την αναπαραγωγή και τις δραστηριότητες των εταίρων τους.

Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από τους διοργανωτές  για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με τον διαγωνισμό έντυπης διαφήμισης, θεωρείται τελική και δεσμευτική. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για λόγους ανωτέρας βίας, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός τροποποιηθεί ή ακυρωθεί.

2.5 Διαδικασία Επιλογής

Ο διοργανωτής θα αναθέσει σε πενταμελή επιτροπή προεπιλογής, η οποία θα περιλαμβάνει κατά πλειοψηφία εν ενεργεία σχεδιαστές  και ειδικούς για το περιβάλλον, ο ρόλος των οποίων είναι να διασφαλίσουν ότι οι αιτήσεις πληρούν τους κανόνες που περιγράφονται στη πρόσκληση υποβολής των αιτήσεων. Η ολοκληρωμένη λίστα με τα ονόματα των μελών της επιτροπής θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο 2012.

Η επιτροπή προεπιλογής θα επιλέξει 30 φιναλίστ, οι οποίοι θα κριθούν από την  κριτική επιτροπή. Οι 30 φιναλίστ θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού στις 2 Μαΐου 2012.

Μία κριτική επιτροπή από εξέχοντες ειδικούς στη γραφιστική, τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, καθώς επίσης και  από ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών στην επικοινωνία και το περιβάλλον, θα αξιολογήσει τους 30 φιναλίστ. Συμμετοχές που δεν τηρούν τους κανόνες, μπορεί να αποκλεισθούν από τον διαγωνισμό κατά τη διακριτική ευχέρεια της κριτικής επιτροπής. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τελική και δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής.

Η δημόσια ψηφοφορία θα ξεκινήσει τη 1η Μαρτίου 2012 και θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2012 (μεσάνυχτα).

Ο νικητής/νικήτρια της δημόσιας ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στις 22 Μαρτίου του 2012,  ενώ ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενώ θα τους ζητηθεί να παράσχουν τα creation credits και επιπλέον πληροφορίες.

2.6 Κριτήρια αξιολόγησης

Ο διαγωνισμός διαφήμισης "Το Μέλλον που θέλουμε: Σταγόνα, Σταγόνα" αναγνωρίζει τις συμμετοχές που παρουσιάζουν σχέδια με σαφή, δημιουργικό, ελκυστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Μία κριτική επιτροπή ειδικών θα εντοπίσει τις συμμετοχές που χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάδειξη της αξίας και της σημασίας του νερού.

2.7 Ειδοποίηση των νικητών

Οι 30 φιναλίστ, ο νικητής/τρια του πρώτου βραβείου, ο νικητής/τρια  της νεολαίας και ο νικητής/τρια του κοινού θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενώ θα τους ζητηθεί η παροχή των creative credits.